
پیشنهاد سرمایه گذاری با پول کم: با زیر 5 میلیون کجا سرمایه گذاری کنیم؟
سرمایه گذاری با مبالغ کم، برای بسیاری از افراد غیرممکن به نظر میرسد.
افراد ناآگاه تصور نمیکنند که بتوانند با کنار گذاشتن مبالغ اندک و چندصدهزار تومان، بتوانند بازار یا جایی پیدا کنند که برای دست یافتن به یک آینده بهتر بتوانند سرمایهگذاری انجام دهند.
شاید شما نیز فکر کنید که سرمایهگذاری با مبالغ کمی مانند 2 یا 3 میلیون تومان بیفایده است.
ولی حقیقت این است که حتی اگر شما با 1 میلیون تومان نیز شروع کنید، فرصتهایی وجود دارد که میتوانید آنرا طی سالهای پیشرو به سرمایه بزرگی تبدیل کنید.
در این مطلب از بورسینس قصد داریم یک پیشنهاد سرمایه گذاری به شما ارائه کنیم.
بخشهای مطالب:
- فاکتورهای مهم در هر سرمایهگذاری
- با مبالغ کم چگونه سرمایهگذاری کنیم؟
- چرا سرمایهگذاری در بورس؟
- از گرانی و تورم عقب نمانید!
- شروع اصولی سرمایهگذاری در بورس
در ابتدا به چند نکته اشاره میکنیم:
نکته اول: این سرمایه را طی سالها میتوانید به سرمایه بزرگی تبدیل کنید و نه چندماه. بدست آوردن هرچیز ارزشمند در بسیاری از اوقات زمان میبرد و داشتن یک پسانداز و سرمایه بالای 100 میلیون نیز نیاز به زمان دارد.
مهم نیست چقدر پول دارید، مهم این است که قصد دارید این مبلغ را صرف چه چیزی کنید. اگر از همین الان ناامید شوید که با مبالغ کم نمیتوان یک سرمایهگذاری مناسب انجام داد، به احتمال قوی آنرا صرف خرید چیزهایی خواهید کرد که در آینده ارزشی برای شما ایجاد نمیکند.
نکته دوم: قرار نیست در این مطلب پیشنهاد یک سیستم جدید و کسب و کار متحول کننده یا ایدهای قدیمی و کلیشهای مانند پرورش قارچ و زنبور عسل و ساخت فیلتر هوای ماشین به شما بدهیم!
این مطلب برای افرادی است که دارای شغل یا کار و درآمد ثابتی هستند و سرمایهای پسانداز کردهاند و نمیخواهند این سرمایه راکد بماند.
فاکتورهای مهم در هر سرمایهگذاری
تفاوتی ندارد بخواهید کجا سرمایهگذاری کنید، مبلغ سرمایهتان 50 میلیون است یا 5 میلیون، 500 میلیون است یا 5 میلیارد، باید این فاکتورها را در هر سرمایهگذاری مدنظر قرار دهید.
در هر شرایطی باید مقداری نقدینگی داشته باشید که حداقل تا 3 ماه هزینههای زندگی شما را پوشش دهد، حتی اگر هیچ درآمدی نداشته باشید. به عبارت دیگر اگر تا 3 ماه آینده حتی 1 ریال وارد جیبتان نشد، باید مخارج خود و خانوادهتان تامین باشد.
اگر این مورد تامین است آن زمان به فکر سرمایهگذاری بیفتید.
1. بهترین استفاده از پول و سرمایه
یعنی اینکه پول شما بهتر است کجا صرف شود؟
اگر یک وام از قبل دارید که سود بالایی بابت آن میپردازید و به جای اینکه قسط وام را بدهید، آنرا صرف سرمایهگذاری در جایی کنید که بازدهی آن کمتر از بهره وام است اشتباه میکنید.
مثلا وامی دریافت کردید و هر سال بابت آن 20 یا 25 درصد بهره به بانک پرداخت میکنید، آیا عاقلانه است اقساط آنرا پرداخت نکنید و به جای آن پول را در جایی سرمایهگذاری کنید که سالیانه 18 درصد سود دارد؟ مسلم است که خیر!
باور کنید یا نه، خیلیها این اشتباه را مرتکب میشوند ولی چون محاسبات اشتباهی دارند حتی متوجه این موضوع نیستند.
علاوه بر بهترین جا برای سرمایهگذاری، بهترین زمان نیز مطرح است. باید سرمایه خودتان را از ریزش بازارها و افت ارزش سرمایهگذاری حفظ کنید. اگر وارد بازاری شوید که در آن، قیمتها در اوج خود هستند ریسک کاهش ارزش دارایی زیاد است.
قیمتها هیچوقت تا ابد رشد یا افت نمیکند، رشد و همینطور افت قیمت در هر بازاری متوقف میشود. نگذارید طمع و تصمیمات چشمبسته باعث شود در اوج قیمتها وارد یک بازار شوید.
2. نقدشوندگی سرمایه
آیا داریی که قصد خرید آنرا دارید نقدشوندگی خوبی دارد؟ اگر نقدشوندگی برایتان مهم نیست، لطفا دوباره فکر کنید.
نقدشوندگی یعنی اینکه دارایی خریداری شده یا سرمایهگذاریتان را با چه سرعتی و با چه قیمتی میتوانید به پول نقد یا معادل آن تبدیل کنید.
اگر یک واحد مسکونی بخرید و 20 درصد زیر قیمت بفروشید بدیهی است که به سرعت نقد میشود، بنابراین باید در نقدشوندگی، قیمت مناسب را هم در نظر داشت.
اگر بخواهیم نقدشوندگی بازارها در ایران را به ترتیب بنویسیم، به این ترتیب است:
- سپرده بانکی: به راحتی میتوانید به بانک بروید و سپردهتان را دریافت کنید
- ارز و طلا و سکه: اگر دلال ارز، صراف یا طلافروش حاضر به خرید باشد همان لحظه داراییتان را نقد کنید
- سهام و اوراق بهادار: اگر امروز سهام را بفروشید، دو روز کاری بعد به حسابتان واریز میشود. سهام شرکتها نقدشوندگی متفاوتی دارند ولی بطور متوسط به سرعت قابل نقد شدن است.
- داراییهای کسب و کار (مواد اولیه، تجهیزات، اجناس و…): ممکن است مدتها خریدار مناسبی برای داراییهای کسب و کاری که قبلا داشتید یافت نشود.
- املاک و مستغلات: فروش املاک و مستغلات به قیمت مناسب گاهی تا ماهها طول میکشد.
اگر شما نظر دیگری دارید یا ترتیب را اشتباه میدانید لطفا در بخش نظرات بنویسید.
3. اهداف سرمایهگذاری
این فاکتور همراه با سایر فاکتورها تعیین کننده بازاری است که در آن سرمایهگذاری میکنید.
شاید قصدتان این است که سرمایهتان به سرعت رشد کند و ریسک آن برایتان مهم نیست، زیرا به راحتی میتوانید زیان را متحمل شوید و خودتان را دوباره سرپا کنید.
یا شاید هدفتان این است که سرمایهتان را به امنترین شکل ممکن رشد دهید و حفظ اصل سرمایه اهمیت فوقالعاده زیادی دارد.
براساس این اهداف متفاوت، تصمیمات متفاوتی در خصوص سرمایهگذاری میتوان گرفت:
- سرمایهگذاری کم ریسک به دلیل اینکه مدتی بعد آن پول را نیاز دارید – اگر نزدیک به بازنشستگی هستید، به احتمال قوی نمیخواهید از ارزش پولتان کاسه شود زیرا روی آن حساب کردهاید. به همین دلیل اگر هدفی مالی دارید که موعد آن نزدیک شده است، سرمایهگذاری کمریسک عاقلانهتر است. سرمایهگذاریهایی مانند خرید اوراق مشارکت، خرید واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری مشترک.
- سرمایهگذاری با ریسک متوسط برای بازدهی بهتر – اگر میتوانید ریسک بیشتری متحمل شوید و پولتان را در آینده نزدیک نیاز ندارید، سرمایهگذاری در سهام شرکتهای بزرگی که پایداری بالایی دارند و ترجیحا سود نقدی خوبی پرداخت میکنند گزینه مناسبی است.
- سرمایهگذاری پرریسک برای دستیافتن به بازدهی بالا – اگر توانایی ریسک بخش زیادی از پولتان برای دستیابی به بازدهی بالاتر دارید، پس رشد سریع یک هدف مناسب برای شماست. در این شرایط باید در سهام شرکتهایی سرمایهگذاری کنید که آینده خوبی دارند ولی ریسکشان بیشتر است. این گزینه برای زمانی مناسب است که برای مدتی طولانی نیاز به پول ندارید و میتوانید صبر کنید تا شرکت موردنظر، بزرگ شده و به سود بیشتری دست یابد.
سرمایهگذاری با اهداف ترکیبی نیز میسر است. مثلا ممکن است شما طرفدار ریسک بالا و سود بالا در بلندمدت باشید ولی بخشی از سرمایهتان را برای کاهش ریسک، صرف خرید صندوقهای سرمایهگذاری کنید.
4. سن و سال شما
هدف همه از سرمایهگذاری یکسان نیست. شاید فردی به فکر جمعآوری پول کافی برای دوران بازنشستگی است و شخص دیگر در ابتدای زندگی است و سالها به پول خود نیاز ندارد.
بنابراین یکی از دیگر از فاکتورها در سرمایهگذاری، این است که تا چه زمان میتوانید سرمایهگذاری را نگهداری کنید. به عبارت دیگر، چه مدت مهلت دارید؟
هر چقدر بتوانید زمان بیشتری سرمایهگذاریتان را حفظ کنید (زمان بیشتری داشته باشید) میتوانید سود بیشتری بدست آورید.
اگر زمان زیادی در اختیار ندارید و کمشدن پولتان فاجعهبار خواهد بود، باید به سرمایهگذاریهای کمریسک بچسبید.
5. میزان تحمل ریسک
به عنوان یک اصل کلی، هرچقدر انتظار بازدهی بیشتری از یک سرمایهگذاری داشته باشیم، ریسک آن نیز بالاتر است.
علاوه بر این، بعضیها با نوسانات بازار راحت نیستند و نمیتوانند افت و خیزهای بازارهایی مانند بورس را تحمل کنند. در بازارهایی مانند بورس، همیشه زیان وجود دارد ولی سرمایهگذار حرفهای زیانهای خود را با سودها پوشش میدهد.
اگر تحمل زیان ندارید و با هر نوسان بازار، قلبتان شروع به تند زدن میکند شاید بهتر باشد به دنبال سرمایهگذاری کمریسک باشید.
اگر شخصی هستید که مایلید برای رسیدن به بازدهی بالاتر در آینده، مقدار زیان موقتی را متحمل شوید، پس سرمایهگذاریهای پرریسک را امتحان کنید.
با مبالغی مانند 5 میلیون یا 3 میلیون، کجا سرمایهگذاری کنیم؟
5 میلیون تومان در حساب بانکی داریم، ولی میخواهیم آنرا به گردش بیندازیم و فعالیتی دیگر با آن انجام دهیم، راهکار چیست؟
اگر به تازگی شروع به پسانداز کردهایم و مبلغ کمی سرمایه در حد چند میلیون در اختیار داریم، کجا سرمایهگذاری کنیم؟
راهکار اول: در بانک سپردهگذاری انجام دهیم
شاید تصور برخی از افراد (مخصوصا آنهایی که ریسکگریز هستند) این باشد که سپردهگذاری در بانک راهکار خوبیست زیرا جای پول در بانک امنتر است.
بله، جای پول در بانک امن است، اما فکر میکنم خود شما هم متوجه شدهاید که دوران خوش سودهای بانکی به پایان رسیده و باید چارهی دیگری بیندیشید. پول در بانک، سود زیادی ندارد و از طرف دیگر گاهی اوقات با توجه به کاهش ارزش پول و تورم، سود بسیار کمی نصیب فرد میشود.
در واقع گذاشتن پول در بانک را نمیتوان یک سرمایهگذاری شمرد، زیرا آنقدر سود بانکی پایین است که به درصد تورم نیز نمیرسد. اگر تورم سالیانه 30 درصد باشد و شما از بانک سود سالیانه 20 درصدی بگیرید، هر سال ارزش پول شما 10 درصد کمتر میشود!
مطلب مرتبط: مقایسه سرمایه گذاری در بورس و بانک
راهکار دوم: سکه طلا یا دلار خریداری کنیم
طلا مزیتهای زیادی دارد، از جمله اینکه یک کالای با ارزش است و همیشه با ارزش خواهد ماند. اما معایبی نیز دارد، اول اینکه خرید آن با مبالغ کم شاید نتواند سود چشمگیری نصیب شما کند و باید مدتی طولانی منتظر بمانید تا ارزش آن رشد کند.
گذشته از اینها، خرید سکه طلا یا دلار صرفا فعالیتهای سفتهبازان است و یک سرمایهگذاری واقعی نیست. سرمایهگذاری شما باید یک تاثیر مثبت برای جامعه و یا کشور داشته باشد تا در نهایت سود آن به خود ما و سایر افراد جامعه برسد.
مطلب مرتبط: اصول سرمایه گذاری چیست؟
طلا هیچ جریان پولی برای شما ایجاد نمیکند و صرفا ممکن است قیمت آن بالا رود. سود نقدی و جریان پولی یعنی اینکه سرمایهتان برای شما سود ثابت داشته باشد.
برای سرمایهگذاری با پول کم گزینهای که در این مطلب از بورسینس قصد داریم به شما پیشنهاد دهیم، سرمایهگذاری در بورس است.
سرمایهگذاری در بورس میتواند همراه با حفظ اصل سرمایه، سود نقدی سالیانه نیز به همراه داشته باشد.
لطفا ادامه مطلب را بخوانید تا دلیل اینکه این روش سرمایهگذاری را به شما پیشنهاد میکنیم را متوجه شوید.
چرا سرمایهگذاری در بورس؟
مزیت اول بورس: میتوان با هر مبلغی در آن سرمایهگذاری کرد و اینکار را از هرجای دنیا که هستید فقط با داشتن یک اتصال اینترنت و یک لپتاپ، موبایل یا کامپیوتر انجام دهید.
برای خرید و فروش اینترنتی سهام نیازی نیست شرایط سخت و یا امکانات پیشرفته یا عجیب و غریب داشته باشید، تنها دانش و مهارت آنرا نیاز دارید و ما در این زمینه میتوانیم به شما کمک کنیم.
مزیت دوم بورس: امکان نقد کردن سریع سرمایه در بیشتر مواقع وجود دارد و فقط زمانی که سهام یک شرکت به دلایلی مانند برگزاری مجمع، تعدیل سود و… موقتا بسته میشود امکان فروش سهام نیست.
در سایر اوقات، بازار از شنبه از چهارشنبه ساعت 9 تا 12:30 معامله میشود و میتوانید سهام خودتان را بفروشید و 3 روز بعد آنرا در حساب بانکیتان دریافت کنید.
مزیت سوم بورس: یک فعالیت سوداگرانه مانند خرید سکه فیزیکی و ارز نیست، بلکه شما با سرمایهگذاری در بورس، به اقتصاد کشور و تامین مالی شرکتها کمک میکنید (البته در شرایطی خاص و نه همیشه).
گذشته از این، در بازار آتی سکه که از اجزای بازار سرمایه کشور است میتوان قراردادهای آتی سکه طلا نیز خریداری کرد.
خرید قراردادهای آتی سکه طلا در بازار آتی، متفاوت از خرید سکه فیزیکی است، به طور مثال میتوان از اهرم موجود در آن بازار استفاده کرد و با مبالغ کم مانند 2-3 میلیون، تعداد بیشتری قرارداد سکه خریداری نمود.
مزیت چهارم بورس: با شروع سرمایه گذاری در بورس، خواه ناخواه باید مفاهیم زیادی در زمینه بازارهای مالی، اقتصاد، سهام، ساختار شرکتها، تحلیلها و … را بیاموزید.
این اطلاعات و دانشی که بدست میآورید در سایر فعالیتهای اقتصادی شما تاثیر میگذارد و دانش کار با پول و سرمایه را بیشتر و بهتر درک خواهید کرد. شما به فرد بهتر و باهوشتری تبدیل میشوید که مهارت بیشتری از سایرین در زمینه پول و سرمایه دارد.
مزیت پنجم بورس: از تورم عقب نمیمانید و همچنین میتوانید سود نقدی سهام را سالیانه دریافت کنید. برخی از شرکتهای سودده، سالیانه یکبار مقداری از سودی که شرکت بدست آورده را بین سهامداران تقسیم میکنند. بنابراین در عین حال که سهام خود را نگهداری کردهاید و ارزش آن ممکن است رشد کند، سود نقدی نیز دریافت میکنید.
از گرانی و تورم عقب نمانید!
هر از مدتی که وارد فروشگاه یا سوپرمارکت میشوید تا خواروبار خریداری کنید، متوجه میشوید کالایی که قصد خریداری آنرا دارید افزایش قیمت داشته است.
- شاید آنقدر عصبانی می شوید که دود از سرتان بلند می شود
- شاید بی تفاوت از کنار آن می گذرید
- شاید هم از واکنش نشان دادن خسته شده اید و برایتان عادی شده است
باید به شما حقیقت تلخی را بگویم.
همین الان افراد عادی هستند که تفاوت زیادی با من و شما ندارند ولی از افزایش قیمت محصولات مصرفی مردم سود کلانی میبرند.
این افراد شاید حتی ته دل شان بدشان نیاید که قیمت محصولی خاص افزایش پیدا کند. احتمالا میگویید این افراد همان صاحبان شرکتها، تولیدکنندگان، واسطهها یا فروشندگان هستند و ما نه دستمان به آنها میرسد و نه میتوانیم جای آنها باشیم.
اما توجه کنید که ما گفتیم افراد عادی و متوسط جامعه و نه سرمایهداران بزرگ.
با توجه به این موضوع، سوال پیش می آید:
- چگونه ممکن است شخصی چنین تفکری داشته باشد؟
- افزایش قیمت محصول چه سودی برای یک شخص عادی میتواند داشته باشد؟
- چگونه یک شخص میتواند در برابر افزایش قیمت یک کالای مصرفی، حتی گاهی خوشحال شود؟
منظور ما از محصولات، اقلام مصرفی مانند لبنیات، قند و شکر، لاستیک و پلاستیک و انواع مواد غذایی است.
این محصولات توسط شرکتهای مختلفی تولید و عرضه میشوند. مالکان برخی از این شرکتها افرادی خاص هستند و کسی نمیتواند در آن شرکت شریک شود مگر با اجازه مالکان شرکت که به اسم سهامداران شناخته میشوند.
به این شرکتهایی که تحت کنترل و مالکیت افرادی خاص هستند، سهامی خاص میگویند.
اما شرکتهای دیگری نیز هستند که مالکیتشان عمومی شده (سهامی عام هستند) و هرکسی میتواند با خریداری سهام آنها، مالک بخشی از آن شرکت باشد.
قبول دارم که تا اینجای کار را شاید خیلی از شما بدانید. اما در ادامه توضیحاتی خواهم داد که افراد کمتری از شما از آن اطلاع دارید.
برخی از شرکتهایی که سهامی عام هستند در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شدهاند. از جمله شرکتهایی که سهامشان در بورس تهران معامله میشوند، همین شرکتهایی هستند که شاهد افزایش قیمت محصولاتشان هستیم.
فکر میکنم تا الان نکته را گرفتهاید.
بله، خرید سهام شرکتهایی که محصولاتشان مصرفی است و در بورس تهران پذیرفته شدهاند راهکاری است که یک شخص میتواند از تورم عقب نماند و حتی از افزایش قیمت محصولات سود ببرد.
اگر از این مسائل سردر نمیآورید نگران نباشید، ادامه را بخوانید.
وقتی شرکتی قیمت محصولات خود را افزایش میدهد، درآمدش افزایش مییابد و در صورتی که هزینههای شرکت افزایش کمتری از درآمد داشته باشد، سود خالص شرکت افزایش مییابد.
وقتی سود خالص شرکت افزایش مییابد، قیمت سهام آن شرکت رشد میکند. رشد سهام شرکتها گاهی بسیار زیاد است.
- ۹۸/۰۷/۱۳